Boek
Nederlands

Mijn Michaël

Amos Oz (auteur)
+1
Mijn Michaël
×
Mijn Michaël Mijn Michaël

Mijn Michaël

Amos Oz (auteur)
In de reeks:
Genre:
Een jonge joodse vrouw, die geen werkelijk contact kan krijgen met haar toegewijde echtgenoot en zich niet kan verenigen met Israe͏̈ls houding jegens de Arabische landen, vlucht weg in dagdromen die haar een ideaal levensbeeld geven.
Titel
Mijn Michaël
Auteur
Amos Oz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Oorspr. titel
Michaël sjeli
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
285 p.
ISBN
9789023425007

Besprekingen

Michael is de rustige en evenwichtige echtgenoot van Channa, een joodse vrouw die zich niet erg gelukkig voelt in haar huwelijk en in de staat Israël die haar haar twee Arabische jeugdvrienden heeft afgenomen. Teneinde enigszins te ontsnappen aan de werkelijkheid vlucht zij weg in dagdromen, waarin haar twee Arabische vrienden, als volwassenen, of Michael Strogoff, steeds weer terugkeren als haar helden. Haar zorgzame, trouwhartige echtgenoot, die hard werkt voor zijn graad in de geologie heeft part noch deel aan deze dromerijen, waardoor het paar ten slotte geheel uit elkaar groeit. Mooi en sfeervol boek dat een goed beeld geeft van de verschillende groeperingen in de staat Israël en het denken van vele jonge Israëli's over hun houding jegens de Arabische landen. Vrij kleine druk.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia