Boek
Nederlands

Verzen van het leven en de dood

Amos Oz (auteur)
+1
Verzen van het leven en de dood
×
Verzen van het leven en de dood Verzen van het leven en de dood

Verzen van het leven en de dood

Amos Oz (auteur)
Een schrijver laat zijn verbeelding de vrije loop over mensen uit zijn omgeving.
Onderwerp
Schrijverschap
Titel
Verzen van het leven en de dood
Auteur
Amos Oz
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Charoezee hachaijem wehamawet
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2007
157 p.
ISBN
9789023426349

Besprekingen

Een 45-jarige Israëlische schrijver geeft een lezing in een stadje. Hij fantaseert over de mensen in zijn omgeving. Een in de liefde teleurgestelde jonge vrouw, een overgevoelige jonge dichter, dames en heren op leeftijd, toegewijd aan de literatuur, vaag geboefte: allemaal krijgen ze een eigen leven en een rol. Zo vormt zich, als lofdicht op de verbeelding, een rijk verhaal met een keur van karakters en verdwijnt de schrijver langzaam naar de achtergrond. De titel verwijst naar een boek vol berijmde levenswijsheden. Deze worden in het verhaal onderuit gehaald. Deze gelaagde novelle heeft als boodschap dat een schrijver zijn verbeelding moet laten spreken. Normale druk.

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia