Boek
Nederlands

Piratenverlichting : zeerovers, zelfbestuur en de verborgen oorsprong van de Verlichting

David Graeber (auteur), Joris Luyendijk (inleider)
+1
Piratenverlichting : zeerovers, zelfbestuur en de verborgen oorsprong van de Verlichting
×
Piratenverlichting : zeerovers, zelfbestuur en de verborgen oorsprong van de Verlichting Piratenverlichting : zeerovers, zelfbestuur en de verborgen oorsprong van de Verlichting

Piratenverlichting : zeerovers, zelfbestuur en de verborgen oorsprong van de Verlichting

Analyse van de onderbelichte rol die de 17e-eeuwse piraterij rondom Madagaskar heeft gespeeld in de geschiedenis van het ontstaan van democratische bestuursvormen, waarbij de auteur het idee weerlegt dat deze principes hun oorsprong hebben in het Europese Verlichtingsdenken van de 18e eeuw.
Extra onderwerp
Knack Encore
Titel
Piratenverlichting : zeerovers, zelfbestuur en de verborgen oorsprong van de Verlichting
Auteur
David Graeber
Inleider
Joris Luyendijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Pirate enlightenment, or the real libertalia
Uitgever
Amsterdam: Maven Publishing, © 2023
208 p.
ISBN
9789493213395 (paperback)

Besprekingen

Een informatieve en onderhoudende verhandeling van antropoloog David Graeber over de onderbelichte rol van de piraterij in de geschiedenis van het ontstaan van democratische bestuursvormen. De Verlichting begon niet in Europa, maar bij een bende zeerovers op Madagaskar, stelt Graeber. Terwijl men in de Franse salons slechts sprak over vrijheid, gelijkheid en broederschap, brachten deze piraten levendige experimenten met zelfbestuur in de praktijk. Graeber wekt vergeten gemeenschappen tot leven, onthult de niet-Europese oorsprong van wat wij als klassiek 'westers' denken beschouwen en bewijst dat piraten er — verborgen onder de mythologie van geweld en wetteloosheid — heldere democratische principes op na hielden.‘Piratenverlichting’ is intelligent en geëngageerd geschreven, en zal voornamelijk geoefende lezers aanspreken. Met een voorwoord van Joris Luyendijk.David Graeber (New York, 1961 — Venetië, 2020) was een wereldberoemde Amerikaanse schrijver, academisch docent, antropoloog en …Lees verder

Over David Graeber

CC BY 2.0 - Foto van/door Guido van Nispen from amsterdam, the netherlands

David Graeber (New York, 12 februari 1961 - Venetië, 2 september 2020) was een Amerikaanse antropoloog en anarchistisch activist. Hij wordt door vakgenoot Maurice Bloch omschreven als de beste theoreticus in de antropologie, wereldwijd.

Leven en werk

Graeber promoveerde in de antropologie op de uitkomsten van veldwerk op Madagaskar (dissertatie: The Disastrous Ordeal of 1987: Memory and Violence in Rural Madagascar). Een centraal thema in zijn werk is de manier waarop verschillende samenlevingen (economische of andere) waarde toekennen aan goederen, diensten of principes, en in het verlengde daarvan, hoe ze omgaan met geld en schulden. Over dit thema schreef hij het boek Schuld: de eerste 5000 jaar (Nederlandse uitgave 2012; oorspronkelijke titel Debt: The First 5,000 Years, 2011), dat vooral de relatie tussen schuld en macht analyseert.

Vanaf 1998 was Graeber verbonden aan Yale University, die hem…Lees verder op Wikipedia