Boek
Nederlands

Motherwell

Deborah Orr (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Monique Ter Berg (vertaler)
+1
Motherwell
×
Motherwell Motherwell

Motherwell

Deborah Orr (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Monique Ter Berg (vertaler)
Na het overlijden van haar moeder keert Deborah Orr terug naar haar ouderlijk huis in Motherwell. Tijdens het opruimen van de secretaire van haar ouders komt ze voorwerpen tegen die herinneringen oproepen aan haar jeugd. Aan de huizen waar ze woonden en aan haar schooltijd, maar ook aan de jaloezie van haar moeder, de spanningen thuis, de uitgesproken vijandigheid. Pas nu kan ze duidelijk zien hoe
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Motherwell
Auteur
Deborah Orr
Vertaler
Gerda Baardman Monique Ter Berg Theo Schoemaker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Motherwell : a girlhood
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2020
318 p.
ISBN
9789048857296 (paperback)

Besprekingen

Therapie of wraak?

Guardian-journalist Deborah Orr, vernoemd naar Hollywood-ster Deborah Kerr, bevrijdt zich van de frustraties van haar moeder.

Is het schrijven van memoires een vorm van therapie, of is het wraak, vraagt Deborah Orr zich af in 'Motherwell', het boek dat ze vorig jaar, net voor haar dood afwerkte. Orr was een succesvolle journalist die voor The Independent en The Guardian werkte. Voor die laatste krant was ze de eerste vrouw die de weekendbijlage leidde, en de eerste ook die uit de arbeidersklasse kwam en niet in Oxford en Cambridge had gestudeerd. Heel wat primeurs dus, die wijzen op de ambitie van Orr, en op haar sterke karakter, en zoals we allemaal weten, durven sterke karakters nogal eens te botsen.

Dat botsen begint dan meestal al op jonge leeftijd, leren we uit het heerlijk organisch meanderende 'Motherwell', waarin Orr beschrijft hoe ze na de dood van haar ouders de secretaire erft waarin haar moeder Win decennialang alle papieren herinneringen van het gezin bewaarde. Hij bevatte haar jeugd, schrijft ze, en daardoor ook de rest van haar leven.

Het Motherwell uit de titel van Orrs boek …Lees verder