Boek
Nederlands

Het woud van Birnam

Eleanor Catton (auteur), Gerda Baardman (vertaler), Jan de Nijs (vertaler)
Een Nieuw-Zeelandse vrouw die lid is van een activistische groep tuinders, krijgt de kans om een grote boerderij te gebruiken waar een Amerikaanse miljardair een bunker wil bouwen voor het einde der tijden.
Titel
Het woud van Birnam
Auteur
Eleanor Catton
Vertaler
Gerda Baardman Jan de Nijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Birnam Wood
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2023
395 p.
ISBN
9789026361487 (paperback)

Besprekingen

Boek van de week

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Tien jaar geleden kreeg Eleanor Catton de Booker Prize voor Al wat schittert. Nu is ze terug, met een heel ander boek, de ecothriller Het woud van Birnam.

'Misschien dat ik hierna eens een rechttoe rechtaan boek schrijf", vertelde de Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton me negen jaar geleden, "om af te kicken en te tonen dat literatuur ook gewoon eenvoudig, direct en plezierig kan zijn." Ze had toen net de Booker Prize gekregen voor The Luminaries, in het Nederlands vertaald als Al wat schittert.

Met zijn 832 pagina's was het de dikste roman die de prijs ooit had gewonnen, en met haar 28 jaar was Catton de jongste winnares. Het boek speelde in 1866, ging over een stel Nieuw-Zeelandse gouddelvers wier lot door de sterrenhemel werd bepaald en was ook qua stijl heel erg victoriaans.

Ze heeft woord gehouden, was het eerste wat ik dacht toen ik Cattons nieuwe roman begon te lezen. Het woud van Birnam is immers niet meer of minder dan een hedendaagse ecothriller.

Peter Thiel

De hoofdrol is weggelegd voor Mira, een jonge activiste en de oprichtster van het vrij anarchistische Birnam Wood, dat zich inzet voor 'het ontwi…Lees verder

De Macbeth in elk van ons

Tien jaar na de Booker Prize voor Al wat schittert, maakt Eleanor Catton opnieuw indruk met de veelstemmige roman Het woud van Birnam.

Al in haar eerste boek, het bezwerende, licht experimentele De repetitie, liet de Nieuw-Zeelandse schrijfster Eleanor Catton zich kennen als een polyfonist zoals ze een koor aan tienerstemmen deed opklinken.

Al wat schittert, haar doorbraakboek, liet dan weer een victoriaans geluid horen, dat van goudzoekers uit het Nieuw-Zeeland van de negentiende eeuw.

Ook in Het woud van Birnam, een roman die zich afspeelt in 2017 en doordrongen is van onze tijdgeest, weet de schrijfster met haar taal en stem de lezer te vervoeren. De spelers in dit derde boek zijn Robert Lemoine, een miljardair die in een Nieuw-Zeelands ­natuurgebied aan illegale mijnbouw wil doen, en een activistische groep van radicale vergroeners en guerrillatuiniers, die opereert ­onder de naam Birnam Wood.

Aan de buitenkant lijkt dit boek heel ­anders dan zijn voorganger. Lemoine is rijk geworden dankzij de drone-industrie en drones noch de in dit boek zo belangrijke ­mobiele telefoons …Lees verder

Een roman over de menselijke drang om het eigen voortbestaan voorop te stellen. De Nieuw-Zeelandse Mira Bunting richt samen met bevriende kunstenaars een activistische groep op die gewassen plant op verwilderde plekken, om er later van te oogsten. Wanneer een aardverschuiving de stad Thorndike van de buitenwereld afsluit, kan de groep een grote boerderij gaan gebruiken die geïsoleerd is komen te liggen. Maar een Amerikaanse miljardair wil het land van de boerderij gebruiken voor een bunker. Hij staat toe dat de activisten het gebied gebruiken nadat hij geïntrigeerd raakt door Mira. Hun ideologieën zijn echter volledig tegengesteld. In heldere, vaardige stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Eleanor Catton (1985) debuteerde met 'De repetitie' en brak internationaal door met het geliefde 'Al wat schittert', dat de Booker Prize won. Ze bewerkte deze roman zelf voor een tv-serie en schreef het scenario voor een verfilming van 'Emma' van Jane Austen. Ze is gebo…Lees verder

Over Eleanor Catton

CC BY 2.0 - Foto van/door NZatFrankfurt

Eleanor Catton (London (Ontario), 24 september 1985) is een in Canada geboren Nieuw-Zeelands auteur. Haar tweede roman, Al wat schittert, speelt zich af in de 19e-eeuwse goudvelden bij Hokitika op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland en won in 2013 de Booker Prize. Eleanor Catton was op dat moment 28 jaar oud en daarmee de jongste schrijver die ooit deze prestigieuze prijs won. Met 832 pagina's was Al wat schittert tevens de omvangrijkste winnaar van de prijs ooit.

Bibliografie

Nederlandse vertalingen

  • 2008 De Repetitie (Anthos) Vertaling van The Rehearsal door Rob van Essen
  • 2013 Al wat schittert (Anthos) Vertaling vanThe Luminaries door Gerda Baardman en Jan de Nijs
  • 2023 Het woud van Birnam (Ambo Anthos) Vertaling van Birnam Wood door Gerda Baardman
Lees verder op Wikipedia

Suggesties