Boek
Nederlands
Een vrouwelijk medium wordt gekweld door de geesten die haar bezoeken, totdat ze besluit tot een confrontatie met haar verleden.
Onderwerp
Helderziendheid
Titel
Voorbij het zwart
Auteur
Hilary Mantel
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Beyond black
Uitgever
[Amsterdam]: Meridiaan Uitgevers, 2023
558 p.
ISBN
9789493169586 (paperback)

Besprekingen

Geesten oproepen met de spoken uit je verleden

In haar net vertaalde roman Voorbij het zwart (2005) duikt Hilary Mantel (1952-2022) in het leven van een medium en haar assistent. De grens tussen beschadigd, waanzinnig en begaafd is flinterdun. En de doden blijken ook maar mensen.

De zwaarlijvige Alison Hart is medium, of helderziende. Ze toert met haar bonenstakerige assistente of 'manager', zoals Colette die zich over de financiën ontfermt zichzelf liever noemt, langs slaperige stadjes rondom Londen om berichten van overledenen door te geven aan hun nabestaanden. Alison maakt er een show van in zigeunerachtige gewaden, omgeven door de nodige kitsch. Ondertussen wordt ze verschrikkelijk geplaagd door haar spirituele gaven; de (kwel)geesten laten haar geen moment met rust.

De twee ontmoeten elkaar op een 'spiritistische beurs'. Mantel schrijft: 'Colette ging voor haar zitten, dat bleke lijdzame wezen, als een offerdier dat is leeggebloed', een van de vele snedige karakterschetsen in de roman - het is de filerende blik die de twee op elkaar werpen die de dynamische motor van het verhaal vormt. Alison vertelt Colette dat de man die ze voor haar oom aanzag haar vader was en biedt haar vervolgens een baan aan. Colette weet niet of ze het allemaal moe…Lees verder

De doden hebben honger

Dat Hilary Mantel zoveel meer was dan de schrijfster van de Thomas Cromwell-trilogie laat ze zien in het veelstemmige Voorbij het zwart.

In haar memoir De geest geven beschrijft ­Hilary Mantel Allerzielen als het moment waarop 'de doden zich opmaken om te gaan lopen'. Wie Mantels werk kent, zou kunnen vermoeden dat deze typering niet gespeend is van enige galgenhumor. Maar dan lees je verder in dat boek hoe de schrijfster als kind iets observeerde in de tuin wat ik enkel kan omschrijven als een geest: 'Het is even hoog als een kind van twee en pakweg dertig centimeter diep. Om de entiteit heen is de lucht in beweging, onzichtbaar. Ik heb het koud en ik ben misselijk.' Niets van spot in dit fragment, wel dodelijke ernst. Het gaat hier niet om een geïsoleerd incident. Voor de schrijfster was het vlies tussen de levenden en de doden flinterdun. Ze hoefde haar zintuigen maar op scherp te stellen of ze voelde hun aanwezigheid. Geen wonder dus dat de vorig jaar overleden Mantel een roman schreef als Voorbij het zwart, een boek dat soms getypeerd wordt als een buitenbeentje in haar oeuvre omdat het zo bizar is, zo…Lees verder

Een lijvige (558 blz.) roman over spiritisme, geheimen en verlies. De lezer volgt het verhaal van Alison Hart, een corpulent medium. Samen met haar verlegen maar sluwe assistente Colette werkt ze in Londen. Ze geeft haar klanten boodschappen door van geliefde doden. Maar haar geruststellende verschijning is een façade, want het hiernamaals is niet zo rooskleurig als haar klanten denken. Alison wordt geplaagd door kwelgeesten uit haar eigen verleden. Ze infiltreren haar lichaam en huis, en worden sterker en gemener naarmate ze zich meer verzet. Spannend, vlot en met veel humor geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep.Hilary Mantel (Glossop, 1952 - Exeter, 2022) was een internationaal bekende schrijver, filmcriticus en literatuurcriticus. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Bodley Medal, de David Cohen Prize, de Hawthornden Prize en tweemaal de Booker Prize.

Over Hilary Mantel

Hilary Mary Mantel DBE FRSL (Glossop, 6 juli 1952 – Exeter, 22 september 2022) was een Britse schrijfster van romans, korte verhalen, memoires en essays. Zij wordt met name gewaardeerd voor haar historische fictie. Ze won twee keer de (Man) Booker Prize: in 2009 voor Wolf Hall, het eerste deel van een trilogie over de 16e-eeuwse Engelse politicus Thomas Cromwell, en in 2012 voor Bring Up the Bodies, het tweede deel in de reeks. Mantel is de eerste Brit en de eerste vrouw die deze prijs tweemaal kreeg.

Biografie

Jeugd

Hilary Mary Thompson is op 6 juli 1952 geboren in Glossop, Derbyshire, als oudste van drie kinderen. Ze groeide op in Hadfield, ook in Derbyshire, waar ze de katholieke basisschool St Charles bezocht. Haar ouders Margaret Foster en Henry Thompson waren beiden in Engeland geboren, maar van Ierse afkomst. Zij scheidden van tafel en bed en na haar elfde heef…Lees verder op Wikipedia

Suggesties