Boek
Nederlands

De (h)eerlijke keuken : biodiversiteit op tafel

Jurgen Tack (auteur), Mariko Linssen (auteur)
+1
De (h)eerlijke keuken : biodiversiteit op tafel
×
De (h)eerlijke keuken : biodiversiteit op tafel De (h)eerlijke keuken : biodiversiteit op tafel

De (h)eerlijke keuken : biodiversiteit op tafel

In de reeks:
Titel
De (h)eerlijke keuken : biodiversiteit op tafel
Auteur
Jurgen Tack Mariko Linssen
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Kosmos-Z&K, 2004
240 p. : ill.
ISBN
90-215-8211-2

Besprekingen

De (h)eerlijke keuken is een kookboek met een theoretische benadering van voeding, meer bepaald de ecologische impact van voeding en de biodiversiteit van ons eten.

Het kookboek en het theoretische gedeelte worden in de lay-out gecombineerd zodat je via de recepten uitleg krijgt over bepaalde ingrediënten of aspecten van voeding. In het kookgedeelte zit echter geen structuur; voor-, na- en hoofdgerechten volgen elkaar willekeurig op. Ook het theoretische gedeelte vertoont weinig structuur en behandelt voedingsgerelateerde onderwerpen zoals bio-diversiteit, evolutie, voedselzekerheid... ingepakt in een reeks korte persoonlijke verhaaltjes. Om een en ander duidelijk te maken gebruikt de auteur een aantal symbolen zoals een aardbolletje (hoeveel aarde heb je nodig om iedereen van dit gerecht te voorzien) en een ecologische voetafdruk. Allemaal erg lovenswaardig maar niet echt duidelijk.

Een boek vol korte verhaaltjes, informatie en wetenswaardigheden, zelfs met bruik…Lees verder
Er zijn duizenden eetbare planten. Toch worden er wereldwijd slechts enkele tientallen soorten verbouwd en dat heeft een hoog risico: een vernietigende gewasziekte kan zo misoogst en hongersnood veroorzaken. De auteur en zijn vrouw, beiden biologen, raakten mede door hun werk in o.m. Kenia en Zuid-Amerika overtuigd van het nut van biodiversiteit: het in stand houden/verbouwen van vele variëteiten, wat ook een gunstige weerslag heeft op het milieu. Dit kookboek is ingedeeld in hoofdstukken waarin steeds eerst kort een aspect van biodiversiteit wordt belicht, gevolgd door zo’n acht recepten die direct of zijdelings met het onderwerp te maken hebben. Per bladzijde een recept, symbolen geven het aantal eters aan (4-6-8), de moeilijkheidsgraad, verkrijgbaarheid (voor de wereldbevolking), de bereidingstijd en een voetafdruk om aan te geven in hoeverre het gerecht ecologisch gezien verantwoord is. Op de receptenpagina's staan steeds twee korte informatieve stukjes over ingrediënten. Met een …Lees verder