Boek
Nederlands

Post uit Rusland 1972-2020

Laura Starink (auteur)
+1
Post uit Rusland 1972-2020
×
Post uit Rusland 1972-2020 Post uit Rusland 1972-2020

Post uit Rusland 1972-2020

Reisreportages door een Nederlandse slaviste en journaliste van haar verblijf in Rusland.
Extra onderwerp
Rusland ; Geschiedenis
Titel
Post uit Rusland 1972-2020
Auteur
Laura Starink
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Augustus, 2020
367 p.
ISBN
9789045039381 (paperback)

Besprekingen

Stel dat zelfgenoegzame westerse beeld eens bij

Post uit Rusland beschrijft een halve eeuw reizen door Rusland.

Laura Starink begon als studente in de Sovjet-Unie, zag het land evolueren van een gestagneerde dictatuur naar een achtergestelde totalitaire staat, vervolgens naar een nog armer maar bevrijd gebied, en ten slotte naar een nieuwe vorm van autoritarisme. Ze heeft het aan den lijve ondervonden en neemt de lezer mee op een reis door de tijd, waarbij haar sympathie onveranderd ligt bij de enkeling, niet bij de macht.

Starink begint en eindigt het boek op een plek die misschien wel het meest typisch Russisch is: een dorp, uren rijden vanuit de hoofdstad, te midden van mensen die de politiek gestolen kan worden en die op hun manier overleven, net zoals hun ouders en grootouders dat deden. Starinks observatievermogen is erg invoelend en ze praat met gewone mensen. Eens te meer blijken velen heimwee te hebben naar de Sovjettijd, toen alles ordelijk was. Ze gaat allesbehalve betweterig in discussie over de oorlog in Oekraïne, de annexatie van de Krim en het neerhalen van de MH17…Lees verder

Dit boek bundelt belevenissen van de schrijfster (slaviste en correspondente voor de NRC) in Rusland tussen 1979 en 2019. Ze reisde en verbleef er tijdens Brezjnev, Gorbatsjov en Poetin. Ze zag het land veranderen, de steden mooier worden, het platteland leeglopen, het verschil tussen arm en rijk toenemen. Ze kijkt ook terug op het verleden, vooral op de Stalin-terreur, de toestand van de joden tijdens het communisme, de moeizame omgang met het verleden. Ze laat vele Russen aan het woord over hun werk, hun visie op hun land, op hun leiders en op het Westen. Ze toont een warm hart voor die mensen, maar ze is kritisch tegenover de machthebbers, de wantoestanden in de rechterlijke macht, de geheime diensten, de censuur, het optreden van Rusland in Oekraïne. Het is een knap boek, maar het mist een geografische kaart en een literatuurlijst. Wel is er een register.