Een zeventienjarig Afro-Amerikaans meisje gaat gedwongen de prostitutie in om zichzelf, haar broer en haar negenjarige buurjongetje in levensonderhoud te voorzien.
Extra onderwerp
NBD Biblion uitgelicht
Titel
Nightcrawling
Auteur
Leila Mottley
Taal
Engels
Uitgever
London: Bloomsbury, 2022
269 p.
ISBN
9781526634559 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een vertelstem die de eindeloze ellende glans geeft

Het kruispunt van armoede, vrouwenhaat en institutioneel racisme is een deprimerende plek. Maar wat een geweldige stem geeft Leila Mottley aan haar 17-jarige verteller Kiara in debuutroman Nightcrawling.

Subtiel is het woord niet voor het openingsbeeld van Nightcrawling: 'Als de zon opkomt zit het zwembad vol met hondenstront.' Aardigheidje van de (ex)vriend van de aan crack verslaafde buurvrouw, die de voorgaande nacht alle volle poepzakjes uit de containers in de buurt in het water kwakte. En dat is nog maar het begin van alle vuiligheid en ellende waarmee de 17-jarige Kiara Johnson te maken krijgt.

Deels is dat geen wonder. Mottley liet zich namelijk inspireren door een geruchtmakende zaak uit 2015, toen leden van het politiekorps van Oakland, Californië in min of meer georganiseerd verband een minderjarig zwart meisje seksueel misbruikten en uitbuitten. En natuurlijk ís het kruispunt van armoede, vrouwenhaat en institutioneel racisme domweg een deprimerende plek. Maar kort samengevat klinkt de misère niettemin wel erg oeverloos.

Poet Laureate

Op haar 13de stierf Kiara's vader, een ex-Black Panther, aan in de gevangenis onbehandeld gebleve…Lees verder

De zeventienjarige Kiara uit Oakland probeert te overleven. Haar vader is dood, haar moeder zit in de gevangenis. Haar broer Marcus is alleen maar geïnteresseerd in rapmuziek. Kiara moet dus voor eten en huur zorgen. En voor haar negenjarige buurjongetje wiens moeder er vandoor is. Werk vinden lukt niet erg en eigenlijk per ongeluk rolt Kiara op een avond de prostitutie in: nightcrawling. Ze haat het, maar het zorgt voor het geld dat ze nodig hebben. Na een keer door de politie te zijn opgepakt, wordt ze gedwongen regelmatig seks te hebben met politiemannen op hun feestjes. En dan wordt ze ongewild de belangrijkste getuige in een groot proces over corruptie bij de Oakland politie. Opmerkelijk en meeslepend debuut van Leila Mottley (2002). Indringend portret van het leven van een kansarme maar sterke jonge Afro-Amerikaanse vrouw. Het verhaal is fictief maar in een nawoord vertelt Mottley dat ze geïnspireerd werd door een waargebeurd groot corruptieschandaal bij de Oakland politie. ‘A s…Lees verder