Boek
Nederlands

Over cinema

Marc Didden (auteur)
Persoonlijk relaas van de Belgische auteur en filmmaker (1949) over zijn carrière en over de Vlaamse filmwereld vanaf de jaren zeventig.
Titel
Over cinema
Auteur
Marc Didden 1949-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Luster, 2022
287 p. : ill.
ISBN
9789460583254 (hardback)

Besprekingen

Een persoonlijk verhaal over de filmwereld. Marc Didden begon zijn carrière in de jaren 70 als journalist bij weekblad Humo. Sindsdien is hij blijven schrijven, interviewen en observeren: als auteur, filmmaker, scenarist en docent. Hij schrijft over zijn persoonlijke belevenissen in de wereld van de cinema, zijn indrukken en ontmoetingen, en zijn liefde voor het medium. Tegelijk leest het boek als een geschiedenis van een stukje van de Vlaamse film-en tv-wereld, inclusief een niet-neutrale blik achter de schermen. In het tweede deel van het boek interviewt Didden andere bekende nationale en internationale filmmakers. Vlot, verhalend en lichtvoetige geschreven. Marc Didden (Hamont-Achel, 1949) is o.a. auteur, scenarioschrijver, filmmaker en columnist. Hij schreef meerdere boeken.

Over Marc Didden

Marc Didden (Hamont, 28 juli 1949) is een Belgisch filmregisseur, scenarist, rockjournalist, docent, publicist en columnist.

Biografie

Toen hij amper twee jaar was, verhuisde zijn familie naar Brussel. Na zijn Grieks-Latijnse humaniorajaren, eerst in het Sint-Jan Berchmanscollege en later in het Koninklijk Atheneum van Etterbeek, volgde Marc Didden de opleiding Dramaturgie en Regie aan het RITCS. Hij studeerde er af met een proefschrift over Hugo Claus' toneel en een regie van Claus' bewerking van Cyriel Tourneurs The Revenger's Tragedy. Later zou hij via een omweg in de journalistiek in de filmwereld terechtkomen.

In de jaren zeventig was hij vooral actief als journalist en muziekcriticus bij het weekblad Humo en interviewde tal van internationale rockartiesten.

Tussen 1983 en 1992 maakte hij vier films naar eigen scenario's: Brussels by Night, Istanbul, Sailors don't cry en Ma…Lees verder op Wikipedia