Een jonge vrouw in het Zuid-India van de veertiende eeuw ontvangt een opdracht van een godin om gedurende tweehonderdvijftig jaar te waken over een grote stad waarin vrouwen gelijke rechten moeten krijgen.
Titel
Victoriestad
Auteur
Salman Rushdie
Vertaler
Karina van Santen Martine Vosmaer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Victory city
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2023
347 p.
ISBN
9789493304376 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

De griezelige, voorspellende kracht van Salman Rushdie

Na de mesaanval die hem aan één oog blind maakte, is Salman Rushdie terug met een nieuwe roman. Maakt Victoriestad, over een 247 jaar geworden profetes uit het verre verleden van India, de verwachtingen waar?

Pampa Kampana's − en dus ook Rushdies − verhaal begint als haar moeder in het vuur loopt. 'De overlevering wil' dat de vrouwen van een klein en geruïneerd koninkrijk, als hun mannen zijn gedood in de strijd, een vuur bouwen aan de oever van een rivier, 'afscheid nemen van elkaar' en stil hun dood tegemoet stappen. Als de vrouwen in vlammen opgaan, komen ook de geuren van sandelhout en kruidnagel vrij, en daarna kan Pampa het niet meer opbrengen vlees te eten, niet één keer in de resterende 238 jaar van haar leven, waarin ze drie keer koningin zal zijn.

Pampa is net 9 jaar wanneer haar moeder sterft, en bij het weglopen van de vlammen krijgt ze bezoek van de godin naar wie ze is vernoemd. Het is op dat moment dat ze haar buitengewone krachten krijgt. Enkele jaren later leert ze de broers Hakka en Bukka kennen, soldaten op de vlucht na een nederlaag.

Wanneer Pampa hun een zakje met zaadjes geeft, begint de lucht van de plek waar de broers …Lees verder

Woorden zullen winnen

In de wervelende roman Victoriestad keert Salman Rushdie terug naar India. Soms schiet hij door in zijn onstuitbare verteldrift.

Voor in Salman Rushdies nieuwe roman Victoriestad (Victory City) is een lijst opgenomen met zijn complete oeuvre. Bijna. Er ontbreekt één titel, en wel van het boek dat de schrijver ongewild wereldberoemd en berucht maakte: De duivelsverzen (The Satanic Verses). Een streek van wat vroeger het zetduiveltje heette, mogen we aannemen, al zullen de autoriteiten in India - waar het boek nog altijd verboden is - erom grinniken.

In datzelfde India, waar Rushdie in 1947 geboren werd in Bombay (nu Mumbai), gaan zijn overige boeken, vooral Shalimar de clown, overigens als warme broodjes over de toonbank. Helaas voor de schrijver vooral in zogeheten piratenedities, waarover hij dus geen royalty's ontvangt. De piraten sturen hem cynisch genoeg wél verjaardagskaartjes, vertelde de schrijver in het vorige week gepubliceerde interview in The New Yorker, het eerste en enige na de aanslag op zijn leven, vorig jaar augustus. Rushdie had zijn boek op dat moment net voltooi…Lees verder

De woorden winnen

*****

Pampa Kampana: goeie naam. Een duttend vissersdorpje in een land met een abonnement op de zon, misschien? Of een non-alcoholisch drankje dat toch beschonken maakt? Nee, het is de naam van een vrouw geboren in het hoofd van Salman Rushdie, en van daaruit gedetacheerd naar 'Victoriestad', zijn 15de roman. Ze is het hoofdpersonage, en zal uiteindelijk 247 jaar oud worden. Je moet er maar de puf voor hebben, zeg ik altijd.

In 'Victoriestad' schrijft Rushdie de geschiedenis neer van het Vijayanagararijk, van de 14de tot en met de 16de eeuw een roerig koninkrijk in het zuiden van India. Dat lint van bloei en destructie, van eenheid en van paleisrevoluties, van oorlog en van vrede is écht, maar Rushdie saust één en ander met exuberante mythes, magisch-realistische interventies en fictieve personages. Pampa, bijvoorbeeld: ze is 9 wanneer na een verloren veldslag alle weduwen schijnbaar onbewogen zelfmoord plegen. Ook haar moeder stapt vrijwillig in …Lees verder

Een roman over geschiedenis, mythes, vrouwenrechten en macht. Het boek volgt het verhaal van Pampa Kampana en begint in het veertiende-eeuwse Zuid-India. Als negenjarig meisje is Pampa getuige van de dood van haar moeder. Ze ontmoet een godin die haar goddelijke krachten geeft. Het boek volgt Pampa gedurende tweehonderdvijftig jaar, waarin haar leven verweven raakt met de magische opkomst en zeer menselijke ondergang van Bisnaga, de Victoriestad. Pampa’s opdracht is om vrouwen in de stad gelijke rechten te geven, maar diverse machtsverschuivingen zorgen voor complexe verstandhoudingen. In talige stijl geschreven en uitsluitend geschikt voor een literaire lezersgroep.Salman Rushdie (Mumbai, 1947) is een internationaal bekende schrijver, scenarist en essayist. Hij schreef meer dan dertig boeken. Zijn werk werd in meer dan veertig landen uitgegeven en won vele literaire prijzen, waaronder de prestigieuze de Booker Prize, de Hans Christian Andersen Literature Award en de The British Book …Lees verder

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een Brits-Amerikaanse essayist en schrijver van Indiase afkomst. Hij schrijft voornamelijk fictie en is een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children (Middernachtskinderen) en The Satanic Verses (De duivelsverzen). Op 14 januari 1989 sprak de Iraanse geestelijk moslimleider Khomeini vanwege De duivelsverzen op Radio Teheran een fatwa uit waardoor islamieten wereldwijd de opdracht kregen hem te doden. Dit leidde internationaal tot grote ophef. Het was de eerste keer dat zo'n fatwa werd uitgesproken over een westerse publieke figuur.

Levenslo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties